Invest inPodravje

7 dobrih razlogov za vlaganje v Podravje

05

Napredni industrijski grozdi

V preteklosti so bila velika podjetja gibalo regionalne razvojne politike, v današnjem času pa so to vlogo prevzeli grozdi. Slovenija ima zato že tradicijo pri vzpodbujanju grozdenja, mreženje in kooperacije. V razvojnih planih vseh slovenskih regij je grozdenje vključeno kot prioritetna aktivnost. Pomen regionalne razvojne politike je tudi sicer opredeljen kot podpora izboljšanju konkurenčnosti regije, medregionalnemu sodelovanju in krepitvi raziskav in razvoja.

Grozdi združujejo znanje iz poslovnega sektorja, univerz, razvojno-raziskovalnih institucij in podpornih organizacij (npr. gospodarska zbornica). Njihovo delovanje pa ni omejeno samo na interakcijo omenjenih članov temveč gre tudi za povezovanje z preostalimi regijami v Sloveniji in mednarodno povezovanje. Značilne so horizontalne povezave med podjetji kakor tudi povezave med podjetji ter univerzami in razvojno-raziskovalnimi institucijami, ki so osredotočene na inovacijsko področje.

Zraven grozdov, ki so bili izpostavljeni v okviru projekta »Adriatic Danubian Clustering« na področju mehatronike, kmetijsko-živilske industrije, sodobne gradnje in logistike se v Podravju nahajajo tudi grozdi, ki so bili obravnavani v okviru drugih projektov. To so naslednji grozdi:
- TECES, Razvojno raziskovalni center za električne stroje
- RAST – Regionalna avio destinacija slovenskega turizma
- ACS – Slovenski avtomobilski grozd – regionalni člani
- Energijska in gradbena iniciativa
- Kulturna in turistična iniciativa
- GRIKO – Gradbeni obrtniški grozd
- Lesni grozd

 

Other reasons